Dragă iubitorule de pădure, așa cum ți-am mai spus și cu alte prilejuri, mă bucur că de la o vreme te-ai trezit din letargie și ești gata să militezi pentru lucrurile importante din țara asta. Iar pădurile sunt cu siguranță printre ele, căci calitatea vieții noastre, a tuturor, depinde în mare măsură de felul în care știm să ne protejăm și să ne exploatăm inteligent capitalul natural pe care îl avem. Dar pentru că văd că-ți consumi energia în van, pentru că demersurile tale produc mai degrabă gălăgie decât efecte, m‑am gândit să-ți împărțășesc părerile mele despre ce cred că trebuie să faci ca să aperi pădurea cu mai mult succes decât până acum.
Înainte să acuzi, informează-te
E drept, ceea ce se întâmplă prin pădurile din România este departe de ideal, dar acceptă faptul că uneori ești manipulat să crezi că e mai rău decât în realitate. Unii te manipulează pentru că vor să te dezinformeze, alții pentru că nu știu nici ei despre ce vorbesc. Da, situația actuală nu e bună și trebuie neapărat îndreptate lucrurile. Dar, înainte de a te indigna despre nu știu ce transport de lemn furat sau tăiere la ras, înainte de a da like și share la nu știu ce idee creață a vreunui alt internaut, încearcă să afli câte ceva despre cum trebuie administrate și gestionate pădurile. E important să nu fii manipulat, dacă vrei ca ceea ce spui să aibă valoare și să fie luat în serios. Nu trebuie să devii specialist, dar trebuie să cunoști măcar câteva lucruri de bază despre păduri.
Evită scandalul, promovează dialogul
Nicăieri, niciodată, nici o problemă nu s‑a rezolvat atunci când părțile implicate s‑au acuzat și s‑au înjurat reciproc. Abia când oamenii se calmează și se așează la masa dialogului se găsesc soluții. Întreabă-te cine are de câștigat din tărăboiul ăsta continuu dintre tine, autorități, administratori de păduri și diverse ONG-uri, care nu se sfârșește și nici nu duce la vreo soluție constructivă. Pentru că sunt niște personaje care întrețin balamucul cu un scop clar: au de câștigat. Ei nu vor să fie găsite soluții, vor scandal, căci scandalul le aduce notorietate și finanțări. Nu te lăsa prins în jocul lor. Nu-ți irosi timpul și energia în lucruri care nu duc la nici un rezultat concret.
Caută soluții, nu vinovați
Nu te iluziona că, găsind vinovați, vei rezolva problemele. În domeniul forestier nimeni nu (mai) este perfect inocent. Nici silvicii de la stat, nici cei privați, nici cei din exploatare, nici ăia care au fabrici de cherestea, nici măcar garda forestieră. Toți au făcut greșeli cu sau fără intenție, unii mai puțin, alții mai mult. Cu cât îi vei acuza mai tare și‑i vei înjura public, cu atât mai îndârjit își vor găsi scuze și vor încerca să se opună oricărei schimbări. Căci nimic nu solidarizează oamenii mai bine decât ideea că îi atacă cineva, că au un inamic comun de care trebuie să se apere. Ceea ce e musai să înțelegi este că tu nu trebuie să te prezinți ca dușmanul lor. Și mai trebuie să pricepi că nu te poți dispensa de ei, pentru că alții care să facă munca lor nu ai de unde să aduci.
Amintește-ți că cea mai mare parte a dezastrului e produsă în pădurile private. Când s‑au votat în parlament legile retrocedării fără nici un fel de control și fără reguli clare, ai tăcut. Prin tăcerea ta de până acum ești și tu vinovat că am ajuns în situația asta. Gândește-te la soluții care se pot introduce și care sunt acceptabile pentru toată lumea. Și mai ales, gândește-te la schimbări treptate. Este imposibil să răsucești un buton și de mâine totul să fie perfect.
Promovează soluții fezabile și acceptabile pentru toți cei interesați
Dacă propui prostii, nu vei fi luat niciodată în serios. Industria lemnului nu este o glumă în România, sunt multe interese sociale și economice legitime în jurul ei și o mulțime de oameni care își câștigă cinstit existența muncind în păduri, în depozite de lemn sau în fabrici de cherestea. Nu poți să‑i trimiți în șomaj doar pentru că tu nu-ți poți imagina altă metodă de a opri tăierile ilegale decât prin transformarea României într-un mare parc național unde nimeni nu mai taie nimic. De mii de ani exploatăm pădurile, putem să o facem mai departe dacă suntem raționali și cumpătați.
Pune presiune acolo unde efectul e maxim
Întreabă-te întotdeauna unde trebuie făcută presiune pentru a obține efectul dorit și acționează concertat și perseverent în direcția corectă.
Vrei să se identifice și să se protejeze pădurile virgine? Nu-ți pierde timpul și energia înjurând personalul Romsilva, ei sunt doar administratori. Ei nu exploatează păduri despre care tu crezi că ar putea fi virgine fiindcă așa au chef, ci pentru că așa e prevăzut în amenajamentele silvice și ei sunt obligați legal să le respecte. Adresează-te ministerului, el reprezintă proprietarul, adică statul, cere-le lor să schimbe amenajamentele, cere-le să identifice pădurile virgine și să reglementeze situația lor.
Vrei să se introducă un control mai strict al materialului lemnos care se exploatează? Vrei modalități de urmărire a exploatărilor și transporturilor de lemn? Nu țipa inutil pe internet, nu pune poze cu camioane despre care presupui tu că‑s încărcate cu lemn furat. Pune presiune pe guvern să aloce banii necesari ca să creeze instrumente eficiente și mai ales transparente, cum e Inspectorul pădurilor.
Vrei să se mărească suprafața împădurită a României? Nu înjura ministerul pădurilor sau Romsilva. Pune presiune pe parlament să simplifice legile care ar permite împădurirea celor 2 milioane de hectare de terenuri agricole degradate, pentru că birocrația și indiferența primarilor omoară orice inițiativă în direcția asta, și vom ajunge cu pădurile de la 27% din suprafața țării la 34%. Adică peste media europeană.
Pentru că da, e adevărat: uniți, salvăm pădurile. Uniți în rațiune însă, nu în scandal.