În timpul celui de-al doilea război mondial nu exista CIA. Dar exista un predecesor al acestei faimoase agenții de spionaj, iar rolul său era cam același ca și astăzi. Poate cu mai puțină tehnologie și mai puțin spectaculoasă în abordări. Dar, fără îndoială, eficace în acțiunile sale. America era în război, deci treaba unei agenții de spionaj era cât se poate de clară: să producă cât mai multe pagube inamicului prin acțiuni subversive, greu de depistat. Însă cum poți să faci asta? Cu instrumentele violenței, desigur: explozii, sabotaje ale infrastructurii, asasinate ale unor personaje cheie.
Există însă și alte metode, mai subtile: armele psihologice. Și pentru că ele sunt mai puțin evidente și cunoscute, strămoșul CIA pregătise la vremea aceea un manual despre cum poate fi sabotat inamicul din interiorul organizațiilor sale cu ajutorul unor oameni infiltrați. Vă invit să parcurgeți o listă a câtorva tehnici recomandate pentru a dezorganiza lucrurile și să comparați acestă listă cu ceea ce fac unii dintre managerii și liderii sectorului forestier, precum cei din autoritate, administrație sau cercetare. Poate veți regăsi câteva similitudini.
- “Insistați ca totul să se facă prin canalele oficiale. Nu permiteți niciodată simplificări care să ducă la decizii mai rapide.”
- “Țineți ‘discursuri.’ Vorbiți cât mai des și mult. Ilustrați-vă opiniile cu povești lungi și relatări ale experiențelor personale.”
- “Oricând este posibil, trimiteți decizia către comitete, pentru ‘analizare și recomandare.’ Faceți comitetele cât mai mari posibil — măcar cinci persoane.”
- “Deschideți subiecte nerelevante și neimportante cât mai des cu putință.”
- “Argumentați îndelung asupra schimbării modului de formulare în toate documentele scrise.”
- “Reveniți la deciziile anterioare și încercați să puneți sub semnul întrebării validitatea acestora.”
- “Susțineți că e nevoie de ‘prudență’. Fiți ‘rezonabili’, cereți celorlalți să fie ‘rezonabili’ și să evite dezordinea, care poate duce la ‘probleme’ viitoare.”
- “Arătați-vă îngrijorarea cu privire la dreptul de a decide. Ridicați problema dreptului de a decide al grupului în care vă aflați și dacă nu cumva se intră în conflict cu eșaloanele superioare.”
- “Pentru a scădea moralul și productivitatea, fiți toleranți cu cei ineficienți, promovați‑i în mod nejustificat. Faceți discriminări ale celor productivi, arătați-vă nemulțumiți de munca lor, chiar dacă nu aveți o justificare.”
- “Țineți ședințe atunci când sunt alte lucruri critice de făcut.”
Atunci când suntem convinși că răul vine din exterior, poate că e bine să aruncăm o privire și spre noi înșine. Poate răul vine mai ales din interior. Când nu e neapărat intenționat, e suficientă un pic de incompetență, o leacă de orgoliu, niște îngâmfare, niscai ahtiere după funcții sau titluri academice. Când e voit, e asezonat cu corupție din belșug.
Sectorul forestier, de la puiet până la cherestea, este așa cum este pentru că atât am știut, am putut și am vrut să facem. Noi, cei din interior.