Vă mai aduceți aminte de povestea cu camionul oprit de Agent Green la Vidraru despre care au spus că e lemn tăiat din pădurile virgine? Precis știți pentru că a vuit tot internetul despre povestea asta. Și, dacă memoria nu v‑a lăsat, vă amintiți și că camionul s‑a dovedit a transporta în mod legal niște lemn exploatat în mod legal dintr‑o pădure care nu era nicicum virgină. Dar tot deranjul de atunci a avut totuși niște consecințe: ministerul apelor și pădurilor a decis să facă un control complex în zona aia. Și am vești bune pentru voi, controlul s‑a încheiat și rezultatele au fost anunțate oficial printr-un comunicat de presă.
Primul lucru pe care îl spune ministerul este că s‑au constatat niște nereguli. Era de așteptat. Iar în fruntea listei de nereguli este ocolul silvic Vidraru, aparținând de Romsilva, care a autorizat și exploatat în conformitate cu amenajamentele silvice peste 30.000 mc de lemn din păduri “care ar face obiectul Studiului Proiectul PIN-MATRA” fără acordul Gărzii Forestiere. Studiul PIN-MATRA e ăla care zice că în România avem 300.000 ha de păduri virgine. Deci, cică Romsilva ar fi în offside pentru că ar fi tăiat păduri virgine.
Să mergem mai departe în comunicatul de presă. La capitolul Afirmații care nu se confirmă, deci care nu sunt adevărate, onor ministerul spune:
Afirmația potrivit căreia Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a fost informată încă din data de 10 decembrie 2004 despre existența pădurilor virgine (Studiul Proiectul PIN-MATRA).
În traducere asta înseamnă că Romsilva nu a fost niciodată informată de acest faimos studiu, nu l‑a primit niciodată oficial, deci nu are nici un temei legal ca să trateze vreo pădure din România ca pădure virgină. Cu alte cuvinte, legând cu cele de mai sus, ministerul ne spune că Romsilva a încălcat o regulă care nu i s‑a comunicat niciodată.
Dar stați, că nu‑i tot! Comunicatul de presă continuă cu noi și noi surprize. La capitolul Măsuri propuse se spune așa:
– Efectuarea de Corpul de control al ministrului Apelor și Pădurilor a unei verificări referitoare la elaborarea și aplicarea OM nr. 3397 din 2012 privind stabilirea criteriilor și indicatorilor de identificare a pădurilor virgine și cvasivirgine în România, emis de fostul Minister al Mediului și Pădurilor, precum și la elaborarea și aplicarea OM nr. 2525 din 2016 privind constituirea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România, emis de fostul Minister al Mediului, Apelor și Pădurilor, având în vedere următoarele:
– Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură nu deține documentele finale și oficiale care să ateste că acest studiu a fost predat de elaborator, acest lucru fiind valabil și pentru structurile teritoriale din subordinea instituției;
– Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice susține că ”nu a avizat și nu deține un exemplar din referatul final al proiectului PIN-MATRA”;
– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (autoritatea publică centrală care răspundea de silvicultură în anul 2004) precizează că ”documentul solicitat nu se află în evidențele MADR”;
– Regia Națională a Pădurilor Romsilva susține că ”la elaborarea acestui studiu, personalul tehnic al RNP-Romsilva nu a fost implicat în niciun fel și nici nu a fost informat sau consultat atunci când a fost întocmită baza de date”.
Dacă n‑ați înțeles acest mambo-jambo în limba birocrateză, vă explic eu: nici o instituție din România, nici măcar ministerul apelor și pădurilor nu are de fapt nici un document oficial legat de pădurile virgine și cvasivirgine. Cum ar spune nenea Iancu, faimosul studiu despre pădurile virgine e minunat, dar lipsește cu desăvârșire din punct de vedere oficial.
Să recapitulăm:
- Romsilva trebuie pedepsită pentru că a greșit
- Greșeala e că a încălcat niște reguli
- Problema e că nimeni nu le‑a comunicat aceste reguli
- Nici măcar cei care fac controlul nu știu care sunt aceste reguli
Ca să înțelegeți și mai bine, fac următoarea comparație: mergeți pe o stradă cu mașina, nu e nici un semn care să vă interzică asta, dar unii de pe trotuar huiduie că sunteți pe sens interzis și se așează în față mașinii ca să vă blocheze, apare un polițist și vrea să vă amendeze, îl întrebați de ce și vă răspunde că circulați în contrasens, îi spuneți că nu ați văzut nici un semn de circulație care să precizeze regula asta, iar el vă zice că nici el nu a văzut vreun semn și nici nu știe despre regula asta, dar vrea totuși să vă amendeze. Acum înțelegeți ce imensă brambureală este cu povestea asta a unor presupuse 300.000 ha de păduri virgine?
Ce ne mai spune comunicatul? Că filmările cu drona ale Agent Green nu sunt reprezentative pentru 70% din pădurile din zonă, așa cum au pretins. Dezastrul nu are, totuși, asemenea proporții, e mai limitat. Din fericire.
La final am să vă atrag atenția asupra chestiunii cu adevărat grave din acest comunicat:
În perioada 2005–2010, în fondul forestier proprietatea Obștii Moșnenilor Arefeni a fost pus în valoare și autorizat la exploatare un volum de 72.568 mc masă lemnoasă, fără să existe amenajament silvic aprobat.
În plus
În fondul forestier deținut de o societate comercială, prin volumul recoltat în perioada 2010–2013, posibilitatea a fost depășită de 2,7 ori, respectiv față de 13.509 mc prevedere în amenajamentul silvic pentru perioada 2010–2019 s‑a recoltat un volum de 37.502 mc. Ulterior, iar în perioada 2013–2015, încă un volum de 20.461 mc masă lemnoasă s‑a recoltat cu încălcarea prevederilor legale.
Fără nici un temei legal, încălcând normele tehnice ale silviculturii, codul silvic și toate reglementările existente, obștea moșnenilor și o societate comercială – adică niște cetățeni români – pur și simplu au tăiat pădurea. Pe ei nimeni nu‑i fluieră vreodată, nici Agent Green, nici altcineva. Pe ei nu‑i înjură nimeni pe internet, nici nu se semnează petiții împotriva lor. Pe ei nu i‑a controlat nimeni niciodată. Lumea e concentrată să înjure Romsilva, care a tăiat 30.000 mc conform amenajamentelor silvice și nimeni nu zice o vorbă despre proprietarii privați care au tăiat 100.000 mc fără amenajament silvic sau cu încălcarea lui. Nu vi se pare ciudat? Dacă ați lucra la Romsilva, cum vi s‑ar părea chestia asta?
Unde era Garda forestieră în acești 5 ani? Cum de n‑au văzut nimic? De ce la măsuri propuse nu se prevede și un control intern al ministerului, asupra propriilor angajați care trebuiau să fi aflat și să reacționeze la un așa dezastru? Dacă vreți să apărați pădurile, astea sunt întrebările la care trebuie să cereți răspuns.
Comunicatul de presă îl găsiți aici.