Îmi amintesc că în vremea când am făcut studii silvice, liceu și facultate, am auzit de nenumărate ori expresia “exploatarea face parte din actul de regenerare a pădurii”. Atunci credeam că e doar un slogan menit să ne bage în cap niște noțiuni. Mult mai târziu am înțeles, comparând cum exploatăm pădurile la noi față de alte țări, că nu era doar o sintagmă academică, ci expresia unor concepte cu implicații practice foarte concrete. Tratamentele silvice pe care le aplicăm în păduri conduc spre niște reguli de exploatare mult mai complicate și mai sofisticate decât prin alte părți. E o constatare obiectivă, nicidecum o judecată critică.
Totul pornește de la ideea de a favoriza regenerarea naturală. Arborii valoroși sunt lăsați să împrăștie semințe în jur, iar înlăturarea pădurii bătrâne se face după tehnici care țin de foarte multe criterii: speciile existente, pantă, expoziție, vânturi predominante etc. Un silvicultor bun trebuie să știe o mulțime de lucruri înainte de bate cu ciocanul un arbore. Facem treabă bună? Se pare că da, pentru că – așa cum spuneam deunăzi – vin cercetători străini și confundă pădurile făcute de noi cu unele naturale. Nu‑i nici o minune, silvicultura românească se bazează mult pe încurajarea naturii în a‑și continua cursul firesc. Nu suntem singurii care procedăm așa, dar poate că la noi procentul de aplicare a acestor concepte e mai mare decât prin alte părți. În plus, slavă Domnului, natura de la noi e binevoitoare și încă puternică, așa că mai acoperă și ea greșelile pe care le mai facem cu sau fără voia noastră.
Dar nimic nu e gratis pe lumea asta. Această alegere metodologică pe care am făcut‑o acum mulți ani o plătim prin complicațiile exploatării forestiere. Să dobori arbori și să‑i tragi la cel mai apropiat drum forestier fără să distrugi semințișul deja instalat și arborii rămași în picioare, nu e simplu și nici ieftin. Regulile sunt destul de severe și, dacă ar fi să fie respectate 100%, costurile ar crește și mai mult. Ai nevoie de tractoare puternice, dar nu foarte mari, nu poți folosi combine forestiere, e nevoie de multă muncă manuală și de muncitori pricepuți. Câteodată nu e altă soluție decât apelul la soluțiile rudimentare: caii sau boii și țapina.
După ’90 s‑a vorbit destul de mult, cel puțin o vreme, despre mecanizarea exploatării forestiere și despre nevoia de productivitate. Două obstacole majore au stat în calea acestor deziderate ale sectorului de exploatare: orografia reliefului din România și tratamentele silvice. E foarte complicat să folosești echipamente de mare productivitate pe coclaurile noastre, cu pante adesea mari și relief frământat. Iar tratamentele silvice ar trebui schimbate din temelii pentru a ajunge la o exploatare ieftină și rapidă, ceea ce silvicultorii români au refuzat mereu cu o lăudabilă încăpățânare. Și chiar dacă aceste două obstacole ar fi surmontate, costurile nu ar dispărea, ci s‑ar muta la regenerarea și calitatea pădurilor viitoare. Ne-ar costa infinit mai mult să creăm niște păduri noi, iar ele nu ar mai avea un aspect cvasi-natural. Asta e una dintre probleme în multe țări din occident: au multe arborete artificiale, cu probleme de stabilitate a ecosistemelor tocmai pentru că au vrut să facă exploatație forestieră profitabilă în dauna păstrării caracterului natural.
Deci, ăsta e tabloul general. Dacă ai un business în exploatarea lemnului, trebuie să ții foarte bine costurile sub control. Amenzile și despăgubirile pentru eventualele greșeli te pot penaliza sever din punct de vedere al profitului. Vremea te poate pune în mare încurcătură atunci când plouă intens și, teoretic, nu mai poți scoate lemnul din pădure. Un antreprenor care conduce o astfel de afacere trebuie să răspundă la câteva întrebări foarte grele:
- Cum să mențină în viață o companie când profitul e pe muchie de cuțit, iar accesul la credite este foarte scăzut pentru că nu ai o predictibilitate a volumului de afaceri?
- Cum să-ți asiguri stabilitatea unor muncitori competenți când populația migrează tot mai mult spre orașele mari, iar mare parte din forța de muncă din mediul rural pleacă la muncă în străinătate pe bani mai mulți și muncă mai ușoară?
- Cum să asiguri leafa unor muncitori tot anul când nu ai mereu front de lucru?
- Cum să-ți cumperi și întreții utilaje bune când sumele disponibile pentru investiții și mentenanță sunt foarte limitate?
Adevărul este că pentru probleme de o asemenea anvergură un antreprenor nu poate găsi soluții de unul singur. Lăsate să se descurce cum or putea, companiile din acest sector au folosit propriile lor metode pentru a supraviețui, iar multe dintre aceste metode au condus în timp la comportamente și consecințe grave. Acum suntem nemulțumiți de efecte, dar mulți ani de zile întreaga societate a ignorat complet acest domeniu, iar clasa politică l‑a parazitat cu nerușinare profitând de ambiguitățile legislative pe care tot ea le întreținea. Și, din păcate, există o lege nescrisă a sectorului forestier: atunci când oamenii greșesc intenționat sau nu, întotdeauna cea care plătește este pădurea.
Trebuiau acești antreprenori să renunțe la companii și să le lase să falimenteze? Nu. Nici ei n‑ar fi vrut asta și, de fapt, nici noi n‑ar trebui să ne dorim așa ceva. Nu putem renunța la exploatarea pădurilor pentru că doar așa obținem avantajele economice și creăm premizele regenerării. Deci e absolut necesar să rezolvăm problemele pe care le-am evitat de atâția ani. Am să încerc în câteva episoade consecutive să inventariez aceste probleme ale sectorului de exploatare forestieră, consecințele nerezolvării lor în ultimii 30 de ani și soluțiile care cred că sunt posibile.
Un comentariu
Multumiri si felicitari pentru articol!